Elämän Kukka
taidepuisto

Helsinki, Pikku Huopalahti

Taidepuiston omat pääsivut löytyvat osoitesta --> http://artpark.karlsson-sutisna.com

Sanna Karlsson-Sutisnan"Pyramidi ja vyötiäinen " Valokuva:Sanna Karlsson-Sutisnan

Kalevala maiden of the air   Colums of cultures

Sanna Karlsson-Sutisnan "Kalevalan Ilmojen Impi" Valokuva:Robert Perander

Sanna Karlsson-Sutisnan osa teoksesta "Kulttuurien pylväikkö " Valokuva:Sanna Karlsson-Sutisnan

 

 

sun swing

Sanna Karlsson-Sutisnan "Aurinko Keinu ja keiju" Valokuva:Marja Sormo

 

pyramide and armadillo

Sanna Karlsson-Sutisnan"Pyramidi ja vyötiäinen " Valokuva:Marja Sormo

Sanna Karlsson-Sutisnan "Portti, äitimaa, isä ja koira" Valokuva: Lea Turto

 

labyrinth mosaic

Satria Sutisnan mosaiikki teoksessa: Sanna Karlsson-Sutisnan "Elämän Kukka Labyrintti". Valokuva:Marja Sormo

koivis / tree guardian

Rosegardenin"Koivispuun vartija". Valokuva:Erkki Pitkäranta

World through colors

Sanna Karlsson-Sutisnan "Maailma eri värein". Valokuva:Lea  Turto

radiant of the earth

Johanna Häiväojan "Maan säteet" Valokuva:Johanna Häiväoja

 

kartta

Kulku:10-raitiovaunulla Tilkantorille, sieltä kävely Tilkanniityn rannalle

Yhteystiedot: sanna@karlsson-sutisna.com

Maksulliset opastukset: puh. 041-5335206

 

Pysyvä Taidepuisto avautui elokuussa 2005

Teokset

”On suurta tehdä taidetta pienille”

”Lapset ovat elämän pyhiä ja koskemattomia kukkia. Taidepuisto ilmentää uutta lapsikäsitystä, jonka mukaan lapsilla on hyvät edellytykset eläytyä myös ammattitaiteilijoiden taiteeseen.
Taiteen kautta pienimmät lapset saavat työstää tunteitaan ja kokea elämän syvyyttä. Taide ruokkii meidän jokaisen mielikuvitusta”, sanoo Sanna Karlsson-Sutisna, pääsuunnittelija ja idean äiti. Häneltä on puistossa seitsemän taidekokonaisuutta. Johanna Häiväoja on mukana yhdellä teoksella, samoin kuin työryhmä Jan-Erik Andersson ja Erkki Pitkäranta.

Aluetta ei ole aidattu, mutta ”Portilla” äiti- ja isähahmot muodostavat sisääntuloväylän Elämän kukka taidepuistoon. Hahmot tulevat näkyviin puun ytimestä aivan kuin esi-isämme kuiskaisivat luonnon läheistä viisauttaan. Lapsille mieluisat eläinhahmot ovat puistossa vahvasti läsnä.
Portilla kellistelee koirapatsas, jonka mallina on ollut Karlsson-Sutisnan oma koira. Peilipintaisella lätäköllä koira toivottaa lapset tervetulleiksi odottaen rapsutusta. Siinä voi myös ihmetellä omaa kuvaansa äitimaa ja isä veistosten syleilyssä.

Kuun ja auringon eri vaiheiden valaisemana ”Maailma näyttäytyy eri väreissä”. Näin myös lasiseinämäteoksen eri väriset ruudut paljastavat eri puolia ympäristöstä.Kuurupiiloa voi leikkiä vaikkapa eri värien takaa.

“Maan Säteet" teoksen tarkoitus on herättää mielikuvia syntymästä, kasvusta ja muodonmuutoksista. Se on kosketeltavissa ja pientenkin lasten ulottuvilla. Veistos on tehty betonista ja kuparista.

Lähestymme pientä puuistutusrykelmää, jonka reunalla on ”Koivis-puun vartija”. Teoksen lähtökohta on rakentaa puusta teos, joka symbioottisesti kietoutuu elävään puuhun. ”Koivis” on sekä hahmo että leikkimökki. Pienet lapset voivat kiivetä housuille ja mennä takin sisään, paikkaan johon aikuiset eivät mahdu.

Syvemmällä puiden lomassa on ”Aurinkokeinu” keijuveistoksineen. Ja seikkailu jatkuu, sillä leikkipuisto Viirin lapset ovat tehneet värikivipolkuja metsikköön.

Saavumme ”Pylväikköön”. Siinä on tuntomerkkejä maan muinaiskulttuureista ja pienet pylväät esittävät erivärisiä 0-3 -vuotiaiden kokoisia lapsia. Heillä on käsissään instrumentteja, joita vierailijat voivat soittaa. Kulttuuripylväiden keskellä lapset luovat jatkumon muinaiskulttuureista nykypäivään.

Pieni lapsi voi pujotella kehon eri geometrisissa muodoissa. Kalevalainen ”Ilmojen Impi” ui ruohomeressä polvillaan sotkan muna, josta syntyivät aurinko, kuu ja maa.

Lepohetken voi viettää eläinten vartioimassa ”Pyramidissa”. Bronssinen vyötiäinen on unohtanut vartiomistehtävänsä ja lähtenyt haistelemaan maata johdattaen katsojat kohti pajuista rakennettua ”Elämän kukka”-labyrintti. Se on suunniteltu yksinkertaistaen Rheimsin katedraalin lattialabyrinttia, jossa voi tehdä symbolisen vaellusmatkan sen pyhään keskukseen. Elämän kukka -labyrintissa on Satria Sutisnan (12v.) tekemä mosaiikki. Teos on osoitettu lapsen pyhyydelle ja ajan kulumiselle. Olemme vain hetken pieniä.

"Fleur de vie" artpark (Elämän kukka taidepuisto II) Ranskassa: Kolme teosta, kultakin taiteilijalta avataan 11.10.2006. 

Taiteilijat


Johanna Häiväoja, kuvanveistäjä, (s.1960) asuu omenapuiden keskellä Ranskan Normandiassa, mutta työskentelee edelleen paljon Suomessa. Hän on opiskellut Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella ja Pariisin Kuvataideakatemiassa (valm. 1989).Hänen lähtökohtanaan ovat perusmuoto ja väri.

Kuva- ja tanssitaiteilija Sanna Karlson-Sutisna(KUM, s.1965) on opiskellut Berliinin ja Suomen Taideakatemiassa (valm.1989, jatko-opintoja mm. Kuubassa ja Balilla). Hän on tuonut taidetta arkeen yhdistäen luonnon,elämänilon,yhteisöllysyyyden, kuvaa ja tanssia.

Rosegarden on taiteilija Jan-Erik Andersson (s.1954) ja arkkitehti Erkki Pitkärannan (s.1950) yhteistyötiimi. Heidän työskentelynsä lähtökohtana on ilo, huumori, tarinat ja luonto, jotka toimivat inspiraationa taiteen ja arkkitehtuuriin saumattomassa yhteenliittämisessä.Kaksikko on tehnyt useita rakennuksia ja kokonaistaideteoksia mm. Gerbera puutarhakoulu Janakkalassa, Kumina ekonavetta Teuvalla ja Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n sisustuksen.

Puisto esittäytyy myös Heikki Takkisen ohjaamalla videolla (mm. kansainvälisillä festivaaleilla 2005 Budapestissa, 2006 Pariisissa).

Sponsorit, Kiitos

Päätkijat:

EU culture 2000 (support programme of the European Community)

Glitterbird project (Art for children under 3 years)

Helsingin Rakennusvirasto (Helsinki Public Works Department)

Finnish Ministery of education

Helsinki Cultural office

Lohja Rudus (concrete company)

Lappset group (Playground equipment)

 

Muut / Kiitokset:

Pajutex            Maalerimestarien OY            Hämeen Ammatikorkeakoulu            Lauri mehto OY            Pro Artibus

Isan tamine            Heltec            Vallilan ammattikoulu            Tectum OY            Jaakko Tuote OY        IMG Interiors

demokraatinen naisverkko

Lapset kertovat (Children are Telling)   

PAND (Performers and artists for nuclear disarmament)